Miten asentaa Windows 11 ilman tukea olevaan tietokoneeseen?
Windows 11 asentaminen koneeseen jonka laitteisto ei ole tuettu virallisesti
Windows 11 on mahdollista asentaa tietokoneeseen, joka ei ole virallisesti tuettu. Viralliseen tukeen vaaditaan Intelin vähintään 6. sukupolven prosessori (tai AMD:n vastaava), Secure Boot käytössä sekä TPM-piiri.
Windows 10:ssä näitä vaatimuksia ei ole ja käyttämällä Windows 10:n asennusmediaa ja vaihtamalla asennettava levykuva Windows 11:n asennusmediasta, on mahdollista asentaa Windows 11 sellaiseen tietokoneeseen, jonka laitteisto ei ole tuettu.
Olen itse asentanut tällä tavalla Windows 11 tietokoneeseen, jossa on 4. sukupolven i5 prosessori, Secure Boot käytössä muttei TPM-piiriä ja tietokone toimii hyvin. Itse asiassa tämä teksti on kirjoitettu kyseisellä tietokoneella Windows 11:sta.
Windows 10 asennusmedian luonti
Ensin on ladattava Windows 10:n asennusmedia tyhjälle muistitikulle. Tilaa tarvitaan vähintään 8 Gt, mutta ei haittaa vaikka tikulla olisi tilaa enemmänkin. Kannattaa huomata että asennus tyhjentää tikun, mutta asennuksen jälkeen tikulle voi kopioida muitakin tiedostoja kuin pelkät asennustiedostot, jos ei ole mahdollista käyttää tikkua pelkästään asennukseen.
Jos tikulla on ylimääräistä tilaa, on samaa tikkua myös mahdollista käyttää sekä Windows 10:n että Windows 11:sta asennukseen hyvin pienin muutoksin.
Windows 11 asennusmedian lataus
Levykuvan (ISO-tiedosto) sai ennen ladattua vain UUP dump-sivustolta. UUP dump on skripti, joka lataa sivulla tehtyjen valintojen mukaan tiedostoja Microsoftin palvelimilta ja muodostaa niistä ISO-tiedoston, jonka voi esim. Rufus-ohjelmalla kirjoittaa muistitikulle ja käyttää muistitikkua asennukseen.
Liittymällä Windows Insider -ohjelmaan, saat tältä sivulta ladattua ISO-tiedoston virallista reittiä.
Windows 11 levykuvan kopiointi Windows 10 asennustikulle
Kun olet tehnyt Windows 10 -asennustikun, niin avaa se resurssienhallinnassa.
- Mene seuraavaksi hakemistoon sources.
- Etsi sieltä tiedosto nimeltä install.wim tai install.esd. Huomioi kumpi pääte tiedostossa on.
- Muuta tiedoston nimi muotoon install1.wim tai install1.esd.
- Mene hakemistoon jossa Windows 11 -levykuva on.
- Paina tiedostoa hiiren oikealla painikkeella ja valitse Avaa sovelluksessa ja Resurssienhallinta. Tiedosto aukeaa virtuaaliseksi CD-asemaksi.
- Mene kyseisen aseman sisällä hakemistoon sources ja etsi sieltä vastaava install.wim tai install.esd -tiedosto. Jos tiedoston pääte on sama kuin Windows 10 asennustikulla, voit kopioida tiedoston asennustikun sources -hakemistoon uudelleennimetyn tiedoston tilalle. Muussa tapauksessa siirry seuraavaan kohtaan ohjeessa.
Tämän jälkeen sinulla on asennustikku, jossa on Windows 10:n asennusohjelma, mutta se asentaa Windows 11.
Levykuvan muuttaminen toiseen muotoon
Jos levykuvan tiedoston pääte ei ole sama kuin Windows 10 asennustikulla, sinun on muutettava tiedosto oikeaan muotoon.
- Kopioi install.win tai install.esd -tiedosto Windows 11 asennusmedialta jonnekin, esim. C:\temp kansioon.
- Käynnistä komentokehote järjestelmänvalvojana.
- Kirjoita komentokehotteeseen komento dism /Get-WimInfo /WimFile:C:\temp\install.wim.
- Komento näyttää listauksen kaikista tiedoston sisältämistä Windowsin versioista. Katso oikean version kohdasta Index, mikä kyseisen version numero on ja kirjoita se talteen.
- Aja seuraavaksi komento dism /Export-Image /SourceImageFile:C:\temp\install.wim /SourceIndex:1 /DestinationImageFile:C:\temp\install.esd /Compress:recovery /CheckIntegrity. Korvaa kohdan SourceIndex numero oikealla numerolla jonka sait selville aiemmalla komennolla.
- Tiedoston muuntaminen kuormittaa prosessoria raskaasti ja kestää pitkään. Muunnoksen jälkeen tiedosto on oikeassa muodossa ja voit kopioida sen asennustikulle kuten aiemmin neuvottiin.
Miksi asennustikulta ei poisteta aiempaa levykuvaa?
Ohjeen aiemmassa kohdassa neuvottiin muuttamaan asennusmedialla olleen install.wim tai install.esd tiedoston nimi. Jos mietit miksi sitä ei vain poisteta, niin syy on se että säilyttämällä tiedoston ja nimeämällä sen toisella nimellä, voi asennustikulla helposti asentaa myöhemmin myös Windows 10:n vain nimeämällä Windows 11 asennustiedoston toisella nimellä ja nimeämällä alkuperäisen tiedoston uusiksi.
Tällä tavalla samaa tikkua voi käyttää sekä Windows 10:n että Windows 11:sta asentamiseen vain muuttamalla tiedostojen nimiä.
Mistä tiedän toimiiko tämä tietokoneessani?
En osaa sanoa mitkä kaikki Windows 11 laitevaatimuksista voi tällä tavalla ohittaa, mutta olen itse asentanut Windows 11 onnistuneesti tietokoneeseen, jossa on seuraavat ominaisuudet.
- 4. sukupolven i5-prosessori.
- 8 Gt muistia.
- Secure Boot käytössä.
- Ei TPM-piiriä.
Eli prosessori- ja TPM-piirin vaatimukset eivät täyty, mutta asennus toimi täysin ilman ongelmia.